Scurt istoric al aurului

Indiferent de numele ce l-a purtat sau îl poartă în diferite limbi, aurul a fost dintotdeauna metalul cel mai râvnit și mai apreciat, atât din punct de vedere estetic – folosit ca metal prețios pentru crearea bijuteriilor, dar mai ales valoric – perceput drept cea mai sigură investiție.

Aurul are un loc în istorie, indiferent de originea lui. Poate are legătură cu faptul că a fost utilizat ca monedă de schimb în orice țară din lume. De-a lungul timpului, valoarea lui a fost motivul a numeroase conflicte, schimbând de multe ori cursul istoriei.

Aurul este un mineral metalic extras din scoarța terestră prin minerit. În trecut oamenii căutau aur în albiile râurilor de munte, de unde era cernut împreună cu nisipul. În jurul acestor regiuni aurifere s-au dezvoltat metropolele de astăzi San Francisco și Johannesburg.

Puritatea aurului este măsurată în karate, prescurtat K, denumire folosită pentru a indica procentul de aur pur (aur fin) dintr-un aliaj de aur. Forma pură de 24 karate, conține 999,9 ‰ aur fin și are o mai mică duritate față de aurul de 18 karate, care conține 750,0 ‰ aur fin, restul fiind metale de aliere. Aurul de 14 karate este și mai dur, conținând 580,3 ‰ - 580,5 ‰ aur fin.

În România cel mai bine vândut aliaj din aur este cel de 14K, urmat de cel de 18K.

Unitatea de măsură folosită la nivel internațional pentru a cântări aurul este UNCIA, 1 uncie = 31,1035 grame.

AURUL (GALBEN)

Termenul de aur galben este un pleonasm deoarece galbenul este culoarea naturală a aurului și cea mai întâlnită culoare de aur aliat pentru bijuterii. Pentru creșterea durității sale este aliat cu argint, cupru și alte metale, schimbându-se doar tonul culorii naturale a aurului pur, în funcție de predominanța unor metale din cele aliate.

AURUL ALB

Aurul alb se obține prin alierea aurului cu metale prețioase albe, cum sunt argintul, paladiul și rodiul, acestea dându-i și culoarea specifică albă deși aurul rămâne în proporția cea mai mare din aliaj.
Trebuie menționat faptul că deși este numit alb, acesta are o tentă foarte fină de galben estompată prin galvanizare și placare cu rodiu.

AURUL ROZ

Aurul roz are de fapt trei subtipuri obținute prin alierea aurului cu diverse procentaje de cupru în detrimentul altor metale de aliere, astfel că aurul obținut are o culoare cu tentă roșie, roz sau roz pal. Astfel, aurul roșu are o proporție de 50% cupru, iar aurul roz și roz pal au o proporție de 25% cupru.

Știați că:

 • cel mai mare zăcământ aurifer din lume este în bazinul minier Witwatersrand - Johannesburg, Africa de Sud, de unde provine aproximativ 40% din aurul extras anual în lume;
 • tot aurul extras până acum ar încape în 20 metri cubi;
 • aurul este atât de rar încât se toarnă mai mult oțel într-o oră decat s-a turnat dintotdeauna aur;
 • aurul este un bun conducător de caldură și electricitate;
 • aurul este unul din cele mai grele metale, de aproximativ 19,3 ori mai greu decât apa;
 • aurul pur este atât de maleabil încât poate fi modelat cu mâna;
 • aurul este comestibil! Adăugat în alimente devine și el un ”E”, anume E175;
 • nanoparticulele de aur au și un efect anti-îmbătrânire;
 • aurul nu oxidează, nu se deteriorează și nu ruginește;
 • încă din Evul Mediu, cei foarte înstăriți se ospătau cu fructe poleite cu foiță de aur foarte fină, ce puteau fi consumate ca atare, cu dulciuri preparate şi ele cu aur sau băuturi cu foițe de aur;
 • aurul este folosit în medicină în combinație cu alte substanțe, iar injectat ajută la reducerea durerilor și inflamațiilor provocate de tuberculoză și artrita reumatoidă;
 • până în anul 1912 medaliile olimpice erau confecționate din aur în totalitate iar în prezent sunt suflate cu doar 6 grame de aur;
 • egiptenii considerau că nu doar carnea zeilor era făurită din aur, ci şi cea a faraonilor;
 • incașii credeau că aurul reprezintă “lacrimile soarelui”;
 • grecii antici considerau că aurul este o combinație densă din apă și razele soarelui.